Атина отхвърли контрапредложение на кредиторите

Гръцкото правителство отхвърли днес контрапредложение на международните кредитори към Атина, съдържащо най-вече искания на МВФ.

Това контрапредложение, в което според Атина се настоява заувеличение на приходите от ДДС и за по-големи съкращения на държавните разходи, е направено два часа, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази съжалание, чеМВФ не приема „компенсаторните мерки“, посочи пред АФП гръцки правителствен източник, предаде БТА.

Мерките бяха предложени от Атинав понеделник по време на среща на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел и оценени тогава като позитивни от кредиторите.

Правителственият източник обаче не е посочил кои от отхвърлените от кредиторите предложения е имал предвид Ципрас и коя от трите институции е обвинил за застоя в преговорния процес.

„Неприемането на компенсиращи мерки никога не се е случвало преди. Нито в Ирландия, нито в Португалия. Никъде!“, заяви длъжностното лице, цитирайки изявление на гръцкия премиер, предаде и БНР.

Според него Ципрас е подчертал, четова странно отношениеможе да означава само едно от две неща: „или те не искат споразумение, или те обслужват определени интереси в Гърция, съобщава „Блумбърг“.

По-рано се разбра, че Атина не е приела исканията на кредиторите за премахване на данъчните облекчения за отделни територии (островите, където ДДС ес 30% по-нисък), на субсидиите за мазута за отопление и наспециалния данък върху дизела за фермерите.

Остава още дълъг път, преди Гърция да постигне споразумение с кредиторите, заяви днес говорителят на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес и БТА.

„Не може да има решение, ако то не е одобрено от трите институции- Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ)“, изтъкна говорителят на германското правителство, обвинявано, че е възприелотвърда линия в преговорите.

Довечера ще се проведе ново заседание на Еврогрупата в Брюксел за гръцката дългова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *