Атина спря изплащането на пенсии за българите

Атина спря изплащането на пенсии за българите, работили дълги години в Гърция. За проблема сигнализираха жени от Габрово, които вече 9-и месец напразно чакат своите пари от южната ни съседка, съобщава bTV.

Лиляна Сярова е на 65 години. Натрупала малко над 7 години трудов стаж като чистачка в Гърция и днес получава като добавка към българската пенсия и гръцка. Преди 9 месеца парите секват безпричинно. „Преди 3 месеца помислих, че имам някакъв проблем. И чух, че трябвало някакъв документ да си извадим. Казва се АМКА”, уточни жената.

Тя подготвя и праща документа, но парите още се бавят. „Мойта пенсия е 87 евро. Грубо да ги сложим 90. Девет по девет – 810 евро. Това са 1600 лева. Ами аз разчитам на тия пари”, казва тя.

В положението на Лиляна са десетки пенсионери от цялата страна. „Това се отнася за цяла България – от Пловдив, от Благоевград, от Разград една приятелка ми се обажда. Сред тях – учители, счетоводители, медицински сестри, български майки, заминали в трудоспособна възраст на гурбет, за да издържат семействата си у нас”, обяснява Лора Лазарова.

„На мен не ми е изплатена дори пенсията от деня на подаване на документите до деня, когато започна да ми тече пенсията в България“, поясни Снежана Кожухарова. По думите на ощетените пенсионерки, проблемът се потулва или неглижира от отговорните институции.

Жените са категорични, че ако до Коледа не получат пенсиите си, ще сезират Европейската комисия в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *