Атина ще обяснява за финансовите трикове

Европейската комисия съобщи, че иска Гърция да обясни как е използвала сложни финансови сделки, за които се твърди, че са дали възможност бюджетният дефицит да изглежда по-малък, предаде Асошиейтед прес,цитирана от БТА.
Според говорител на Европейския съюз Комисията е дала на Гърция срок до края на февруари да предостави подробности за начина, по който чрез валутни суапове е бил прикрит действителния размер на бюджетния дефицит и дълга.

Днес „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че с участието на „Голдман Сакс“ са били приложени схеми, които са позволили на Гърция още през 2001 г. да скрие истинския размер на дълговете си. Подобно предложение е било направено и миналата есен.

Част от триковете включват залагането на бъдещи приходи от летищни такси и от лотарията.

Гърция никога не е информирала ЕС, че използва суапове, за да прикрива дълга си, допълни той. Страната вече е подложена на остра критика заради фалшифицирането на статистическите данни за бюджетния си дефицит, което доведе до криза, застрашаваща еврозоната, припомня АП.

Това не е прецедент.

В статията на NYT пише,че по подобен начин, само че с помощта на Джей Пи Морган (JPMorgan) през 1996 г. Италия е скрила дефицит. Това е станало чрез валутни суапи с банката при благоприятен курс, с който правителството е получило на практика повече пари. В замяна, Италия се е ангажирала с бъдещи плащания, които не са били отразени като задължения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *