Аутсорсинг индустрията се събира в Пловдив днес

Еднодневен бизнес форум „Аутсорсинг Дестинация България“ ще се проведе днес в Пловдив. Форумът ще бъде открит в 10,30 часа в Новотела от кмета Иван Тотев.
Най-бързо развиващата се индустрия в България – аутсорсингът на ИТ и бизнес процеси – расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от над 1 млрд. евро годишно. Страната ни се изкачи до №1 в Европа в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации, а в целия свят заема девето място.

За да предложи по-добри решения за развитието си, индустрията се събира на еднодневен бизнес форум заедно с академични лидери и администрацията.

Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София – според оценките на „Индъстри уоч“ над 85% от всички заети в сектора са в столицата.

По данни от Българската аутсорсинг асоциация пък заетите са общо около 22 хил. души. Възможностите за разрастване са свързани с няколко фактора. На първо място – с потенциала за географска експанзия извън София и възползване от работната сила в другите големи градове, особено онези от тях, които са университетски средища.

Пловдив е вторият по демографска значимост град в България и с близо 40 хил. студенти е вторият по важност притегателен център за аутсорсинг сектора.

Очакваният ръст на работните места в сектора в града е между 100 и 150% през следващите пет години.

На второ място е необходима по-активна връзка между индустрията и образователната система, както и промени в образователния сектор, който се оценява като прекалено архаичен. Едва 10-15% от напускащите университета студенти са са завършени специалисти на адекватно ниво.

Средната възраст на наетите в бранша служители е около 25 години. Някои от фирмите предлагат възможност за работа на смени, както и на работа от вкъщи.

Проблем обаче представлява недостатъчно гъвкавото законодателство, което регулира наемането на служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *