Аутсорсинг индустрията спешно се нуждае от кадри с чужди езици

Спешна нужда от специалисти с чужди езици изпитва аутсорсинг индустрията в България. Повечето компании в сектора признават, че с бързото разрастване на бизнеса, наемането на качествени служители е все по-трудна задача. Проблемът е, че висшите училища не произвеждат достатъчно подготвени кадри. Затова компаниите се принуждават да наемат чужденци, готови да живеят в страната. По неофициални данни в кол центровете у нас работят около 1000 души от различни държави.

Според данни на Българската аутсорсинг асоциация само 12% от дипломиращите се в родните вузове, или средно 7800 младежи на година, имат квалификация да заемат позиция в сектора. Голяма част от тях обаче заминават в чужбина, други пък не желаят да работят това. Очакванията на асоциацията са, че през 2015 г. нужните за индустрията хора ще са 30 000, а две години по-късно – 45 000, информира в. „Преса“.

Заплатата в сектора е най-примамливият фактор за младите хора. Възнаграждението зависи основно от броя на чужди езици, които служителят владее, но рядко пада под 1200 лв. Често то е съпроводено и от ваучери за храна, фитнес и други допълнителни придобивки.

Скорошно проучване на международната агенция A. T Kerney България е на девето място в света по атрактивност за аутсорсинг индустрията и на първо в Европа. Лидери в класацията очаквано са Китай и Индия, но родината ни привлича все повече инвеститори от сектора заради ниските данъци и разходи за заплати, както и заради високите нива на образованост на населението. Очакванията са, че към 2017 година годишният оборот в индустрията ще достигне до 2 милиарда лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *