Аферата в данъчната агенция

Три писма от Пловдив, Силистра и Бургас, които са изпратени в Европейската комисия, ще предизвикат най-сериозния финансов скандал в България, прогнозира достоверен източник, съобщава в. “24 часа”, цитиран от БЛИЦ.
Обединява ги твърдението, че данъчни са натискани да дават оставки, за да спрат работа по ДДС далавери. В Пловдив става дума за далавера с ДДС чрез покупка и препродажба на евтини имоти. В Силистра е потулена проверка на фирма на политик, също с източване на ДДС. В Бургас пък са прикрити резултати от ревизии на хотелиерски босове в Несебър.
“Подслушайте ме, за да чуете как ме заплашват да спра проверки срещу политик, който източва ДДС“. Тази молба отправил данъчен служител пред зам.-министър на финансите и висш представител на съдебната власт през април 2008 г. Служителят иска спешна проверка. Вместо инспектората на финансовото министерство обаче, в града пристига инспекторатът на НАП. Данъчният е уволнен и никой не се наема да прави проверка.
До Европейската комисия в Брюксел са пристигнали три писма, в които се разказват три различни случая за прикриване на данъчни измами в България. Първото е директно от служител на НАП, а останалите са препратени от Яне Янев. Брюксел изпраща сигналите в ДАНС и иска проверка. Ситуацията около писмата за натискани да спрат проверки за източване на ДДС е ескалирала в последните седмици.
Имало е дори идея за показен арест на шефката на НАП Мария Мургина, която подаде оставка, но след това се е взело решение спокойно да завърши проверката на прокуратурата и да се даде възможност на данъчен № 1 да защити своята позиция, посочва изданието.

Източник:Dnes.dir.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *