Афери с цигари и ДДС разсипаха хазната

Антимафиоти посегнаха и на големите риби

Митническа далавера детонира шпионски скандал във Външно

Година преди влизането на страната ни в Европейския съюз мафията заедно с политиците се скъсаха да източват пари от бюджета и държавните предприятия. 2005 година ще остане емблематична за нагли финансови далавери, които бъркаха дълбоко в джоба на обикновения данъкоплатец. Бумът на строителството по Черноморието и възможността за инвестиции без особен банков надзор доведоха в България финансисти на Ирландската републиканска армия (ИРА), които планираха да изперат поне половината от откраднатите 26,5 млн. паунда от клон на Нордърн банк навръх миналата Коледа. За капак дойде и шпионски скандал – Външно щяло да праща класифицирана информация до българските посолства в чужбина през сървър, базиран в Израел.

В края на мандата си главният прокурор Никола Филчев подгони мафиотските израстъци на политиците

Годината на Петела, характерна с грубост, агресивност, стигаща до наглост, оправда изцяло логиката на китайския календар. Тя започна шеметно – главният секретар на МВР Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев обявиха реализирането на две мащабни операции на НСБОП. И двете носеха силен политически привкус на управляващата тогава двупартийна коалиция.

Първата беше за нелегално производство на 33 тира цигари „Бахман“, които фабриката в Благоевград изнесла в Дубай, без да притежава търговската марка. Заради скандала иранският тютюнев монопол, който държи марката, ни заплашваше със санкции от 2 млрд. долара.

Разработката на антимафиотите сочи, че шефове на фабриката са „гепили“ част от 2 млн. лв., преведени в частни сметки. Производството на

–––––––––––––––––––––––––––

нелегалните цигари

–––––––––––––––––––––––––––

продължава 9 месеца между януари и октомври 2004 година, като тогавашната жълта министърка на икономиката Лидия Шулева знае за него поне от лятото. Оповестяването на операцията е забавено с месец заради лобисти на тютюневата фабрика в сърцето на МВР – на ръка разстояние от тогавашния главен секретар Борисов. Генералът не се трогнал от молбите на помощника си и реализирал операцията. Обвинен за далаверата беше тогавашният изпълнителен директор на фабриката Христо Лачев. През ноември той бе оправдан по повдигнатите му две обвинения – за престъпление по служба и за производство без разрешение на притежателя на търговската марка.

Вторият скандал, оповестен в средата на януари от прокуратурата, бе за източване на горива от Държавния резерв. Поредица от фирми, използвали фалшиви банкови гаранции, за да измъкнат горива от резерва. След това количествата не могли да бъдат възстановени заради липсата на пари в сметките на фирмите, разкри разследването на НСБОП. Бъдещето на това съдебно дирене остана обвито в тайнственост.

Изминалата година успешно би могла да бъде определена като символ на източването на държавата.

Започналите през 2004 г. скандали с източване на данък добавена стойност (ДДС) от хазната преляха по естествен път в настоящата. Цифри от 50 и 100 млн. лв., източени от бюджета, вече не стряскаха обръгналите на всякакви новини за измами българи. На фона на „ударените“ 190 млн. лв., източени от счетоводителя Пламен Калчев през 2004 г., новите ДДС афери изглеждаха „нормални“. Разследването откри безкрайно интересни връзки на смятания за съвременен политически прототип на „синия“ Славчо Христов. Пламен Калчев се оказа топлата връзка между изявени контрабандисти като Ники Пилето и политическия елит в лицето на скандалния съпруг на жълтата депутатка Теодора Дренска – Цанко.

Политико-мафиотско-полицейската симбиоза намери отражението си и в тази афера. По време на полицейското разследване корумпиран антимафиот – бивш шеф на направление „Контрабанда“, не се посвенил да вземе 5000 евро. Той прибрал парите, за да „уреди нещата“, макар да не е имал възможност да стори нищо, понеже не е имал достъп до оперативна работа през последните 3 години. Уличеният във връзки с Константин Димитров-Самоковеца през 2002 г. антимафиот е уволнен на секундата заради засечените телефонни разговори за парите.

Разплитането на ДДС историите приключи в началото на декември. Тогава НСБОП разкри схемата за източване и „продажба“ на ДДС чрез внос на стоки от Далечния изток и Турция. При нея за първи път антимафиотите

–––––––––––––––––––––––––––

протегнаха ръка към големите риби

–––––––––––––––––––––––––––

в „бизнеса“ – известен пловдивски строителен предприемач с интереси в туризма. Освен изпълнителите в аферата в полицейското кепче се озова и висша митничарка, която не се посвени да прибере в шкафчето си подкуп от 20 000 лв. от посредника на „сделката“ Жоро Хубавеца.

Заради „къртица“ във финансовото министерство от лапите на правосъдието се изплъзна друг топмитничар, който е бил „пропускан“ два пъти с подкуп. Той също е трябвало да прибере солидна сума, но заради колегиалната забележка не протегнал ръце към парите.

Многопосочните интереси преди влизането на страната в ЕС доведоха дори до шпионски скандал. Главният секретар на МВнР Димитър Иванов бе арестуван и обвинен в шпионаж заради въвеждането на VSAT система за трансфер на информация от българското външно министерство до посолствата в чужбина. Доказването на тезата, че по сателита е текла класифицирана информация, която лесно би могла да бъде

–––––––––––––––––––––––––––

прихваната от сървъра в Израел

–––––––––––––––––––––––––––

ще се докаже изключително трудно. По-важното е, че скандалът тръгва от наглед дребна митническа далавера за около 50 000 лв. по обмитяването на компонентите на системата. Митническият посредник декларирал, че всички части са израелски и че не дължи мита заради евросертификатите към тях. Непукизмът на фирмата „Трансат“ довежда до това, че митницата съставя акт за митническо нарушение и на практика не обмитява компонентите на системата. „Малкото камъче обръща каруцата.“

Българските полицейски служби обаче се надяват точно на такива дребни пропуски, за да хващат големите нарушения. Каквито, няма спор, ще се въртят и през новата година. До заветната дата 1 януари 2007 г., когато европейците ще извадят прангите за българската организирана престъпност.

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *