А. Тасев: Цената на тока се повишава заради неправилни политики, довели до дефицит

Налага се цената на тока да бъде увеличена заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания (НЕК). Това каза енергийният експерт Атанас Тасев пред БНР

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прогнозира, че цената на тока ще сеповиши с до 10% от 1 октомври.

Тасев очаква увеличението да е над 5 и близо до 10%. „Около 1,5 млрд. лв. е дефицитът само в НЕК“, заяви експертът.

„Винаги народът плаща грешките на политиците. Досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика. Плащали сме по-малко, отколкото е трябвало. Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката“, заяви Тасев, като намекна за режим на тока.

„Сметките са ясни, първата стъпка е 10%. От 2010 година досега токът е увеличен почти два и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха“, коментира още той.

По въпроса за евентуалната газова криза Тасев каза, че ситуацията е различна от 2009 г. „Тогава имаше икономическа война между Русия и Украйна, сега там се води истинска война, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява. Това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация“, прогнозира Атанас Тасев.

Припомняме, че в срядавицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, чевероятността за нова газова криза тази зима е голямаи правителството се подготвя за това. Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза същевременно Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *