Бавачки увеличиха двойно тарифата за гледане на дете

Епидемията от „свински“ грип се оказа истинско Елдорадо за преприемчивите студентки и пенсионерки в Русе. Стотици жени започнаха да се предлагат за детегледачки веднага щом разпуснаха децата в грипна ваканция. Те увеличиха двойно тарифата за гледане на дете.
25 000 ученици втора седмица няма да ходят на училище в града, а много родители спряха децата си и от детска градина, за да не пипнат заразата. По тази причина търсенето на детегледачки е огромно.
„Епидемията от свински грип тук се развилня по-късно и ще си отиде по-късно“, обясняват лекарите. Родителите на по-малките ученици масово развързват кесиите, за да им осигурят бавачки.
„Взех си отпуск и си стоях вкъщи през миналата седмица, за да гледам двете си деца. Не са болни, но не мога да ги оставя по цял ден сами. Нямаме баби и дядовци наблизо и със съпруга ми разчитаме единствено на себе си. Повече не ми позволяват отсъствия от работа и за тази седмица потърсих детегледачка“, обяснява Ваня Иванова от Русе. Тя е майка на 7-годишната Ива и на 9-годишния Александър. Работи в една от шивашките фирми в града и допълва, че „шефът й я изгледал накриво“, щом поискала цяла седмица отпуск. Когато удължили ваканцията в Русе, Ваня наела пенсионерка от квартала срещу 3 лв. на час. Месечната заплата на Ваня е 450 лева.
И други родители от Русе се оплакват, че заради грипната епидемия детегледачки студентки без опит в гледането на деца не падат под 4 лв. също на час, съобщи в. „Монитор“.Обичайно тарифата в града не превишава 1,5 – 2 лева на час. В града няма агенция, която да предлага жени за гледане на деца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *