Бавят плащания по европроекти в туризма за над 2 млн. лева

Разплащанията по проекти, пряко или косвено свързани с туризма, се бавят през последните близо 3 месеца, съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев, имайки предвид информация от засегнати хотелиери.
Бави се както разглеждането на новопостъпилите проекти, така и плащанията по вече изцяло или частично реализираните, оплакват се от туристическия бранш.
Към момента най-тежко е положението във връзка с плащания за проекти за развитие на селския туризъм по Програмата за развитие на селските райони, чийто управляващ орган е Министерството на земеделието. По данни на хотелиерите в тази област има забавени плащания на обща стойност около 2 млн. лв.
Подадените документи, отчитащи извършените по осъществяване на проектите дейности, в случая изграждането на т.нар. „семейни хотели“, не се проверяват и парафират от съответните държавни органи, за да могат бенефициентите съответно да си възвърнат вложените средства. В резултат на това част от хотелиерите са принудени да взимат допълнителни кредити, а други вече са близо до фалит, посочи Тончев.
Има забавяне на плащанията на евросредствата по туристически проекти и по други оперативни програми, макар и в не толкова големи размери, сочат данните на бранша. Забавянията са по проекти по оперативните програми „Административен капацитет“ (все още ръководена от закритото Министерство на държавната администрация) и „Човешки ресурси“ (Министерство на труда и социалната политика), където бенефициентите, в повечето случаи малки фирми, не получават навреме необходимата им финансова помощ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *