Базисната цена на горите се вдига 6 пъти

Правителството одобри шесткратно увеличение на базисните цени на горските имоти спрямо нивото им от 2004 г. Четири пъти се увеличават цените, които се заплащат при промяна на предназначението им и при учредяване право на ползване и сервитути, предадоха от пресцентъра на министерски съвет.
Тази промяна в Наредбата за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд е продиктувана от съществуващата в последните години тенденция на свръхтърсене на недвижими имоти за строителни терени в атрактивни зони по Черноморското крайбрежие, зимните курорти, близките до регулационните граници терени, големите населени места и т. н. Първоначалните ниски цени на горските имоти са предпоставка за масово застрояване в тези зони и урбанизиране на горски територии.
Останалите промени в документа са свързани с регламентиране реда за определянето на размера на щети, нанесени върху горски имоти; възможност за служебно удължаване на срока на валидност на удостоверението за оценка; определяне на типа месторастене на земята под застроените площи в горския фонд; премахване на оценката на насаждения за реконструкция; оценка на издънкови насаждения и др.
Правителството измени и Тарифата за таксите, които се събират от Изпълнителната агенция по лозата и виното. С промените се увеличават таксите, събирани от ведомството. Действащата тарифа е приета през 2006 г., а оттогава с близо 30 на сто са увеличени цените на консумативите – най-вече на химикалите, които се използват при извършване на анализа, както и на разходите за електрическа енергия и вода.
Агенцията по лозата и виното събира такси за извършен физико-химичен и микробиологичен анализ, за утвърждаване на регионални и на качествени вина, във връзка с издаване на контролните номера на качествените вина, както и с придобиване правото на засаждане, презасаждане и право на засаждане от Националния резерв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *