Базука или анаболен стероид

След световната финансова криза настъпи промяна в модела на функциониране на глобалната икономика. Дълговете, които бяха натрупани от частния сектор, а така също и от публичния, надвиснаха над света като дамоклев меч. Повечето централни банки намалиха лихвените нива почти до нула и се заеха да инжектират ликвидност под една или друга форма. По този начин те станаха основните играчи на капиталовите пазари.

Това им даде възможността да монетаризират дълга си, превръщайки го от частен в публичен, с единствената цел да освободят от товара частния сектор и той да се върне на пътя на инвестициите и откриването на работни места. Други пък се заеха да девалвират националните са валути, с цел да засилят износа си, а оттам и собственото си производство, с което се надяваха да намалят безработицата си. Т.нар. развиващи се страни се радваха на златния дъжд от евтин капитал, който беше инвестиран от инвеститори, радващи са на цитираното по-горе количествено улеснение. Съществуващите ниски лихви неглижираха политическия риск и тези страни показаха завидни резултати на фона на масовата депресия. При спирането на инжектирането на пари от ФЕД, точно те се оказаха основните потърпевши от началото на края на евтините пари, които се изтеглиха от икономиките им, като тази на Бразилия, Турция, Китай и др.

Независимо от мащабните правителствени стимули, лоши банки, рестриктивност, и нови регулации, основното, което мъчеше пазара, беше ниският ръст на световната икономика.

Но на сцената вече имаше нови играчи и те не бяха инвестиционните фондове, централните банки.

Участниците на капиталовите пазари имаха лесната задача да следят агресивната им политика и да бъдат бичи настроени. Ако си представим везната на Темида, на която от една страна са поставени парите и тяхната цена, а от друга инвестиционните активи, то баланс не можеше да бъде намерен. Колкото повече количество средства изпомпваха на пазара ЦБ, то толкова повече растяха цените на акциите, недвижимото имущество и др.

Тази година започна на Стария континент под заплахата от войната в Украйна и изборите в Гърция. Положителен край не се виждаше при нито един от изброените проблеми.

Социологическите анкети показваха предизборна победа на Сириза, като имаше шанс тя сама да състави правителство. Обещанията, които тя изпращаше на своите избиратели, бяха абсурдни и със сигурност означаваше сигурна смърт за гръцката икономика.

Конфликтът в Украйна не може да бъде решен, особено като едната страна иска да си играе на империя и основната й цел е да осигури четвърти мандат на владетеля си. Там не властва икономическата логика, поради това анализът е невъзможен. Няма как да прогнозираш неефективното поведение, то си се развива по свои правила и закони.

На фона на тези две рискови точки в Европа, ЕЦБ заяви намерението си да се бори с дефлацията на пазара, като обяви че ще инжектира всеки месец 60 млрд. евро в европейската икономика до септември 2016г. Марио Драги показа най-накрая голямата си базука. Ироничното е, че тя започна да стреля, но инфлация не се появи, а и на фона на падащите цени на петрола май скоро това няма да се случи. Стойността на черното злато не зависи от предлагането на пазара, а от все по-слабото търсене, поради охлаждането на Китай и проблемите в Европа. За сметка на това цените на активите на стария континент започнаха да растат. От началото на годината DAX е нараснал с 1441.01 пункта до 11205.74. Очевидно трендът до септември по европейските борси е ясен.

Марио Драги се опитва да създаде жадуваната инфлация, която да помогне да се обслужват дълговете в Европа. Освен това сред европейските лидери цари надежда, че по този начин ще се девалвират високите заплати на континента, които намаляват конкурентоспособността на икономиките, особено на фона на вълната от регулации в частния сектор, нелибералното трудово законодателство и протекционизъм. Дали ще успее, ще дадат отговор вечно спорещите Кенсианци и неолиберали. Но със сигурност ще има щастливи хора, и то тези, които са инвестирали на пазара на акции. Базуката на Драги се оказа анаболен стероид за пазара и добра възможност за биковете. Мечки вече няма, СуперМарио ги унищожи.

Автор: Павел Бандилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *