Бай-бай бургундско говеждо, оревоар камамбер

Европейците ще ограничат потреблението на месо и скъпи сирена през следващите няколко години, съобщи Европейската комисия, цитирана от Асошиейтед прес. И не, за да намалят талията си.
ЕК посочва, че икономическата рецесия ще принуди европейците да намалят разходите си за скъпо говеждо, агнешко и сирена през следващите две до три години. Пилешкото и свинското обаче ще се продават добре благодарение на конкурентните цени спрямо други меса и силните предпочитания на потребителите.
Тази година ЕК очаква консумацията на говеждо да се понижи с 1 процент спрямо 2008 г., но въпреки това спадът на броя на фермите в Европа ще доведе до нарастване на вноса на говеждо с две трети до 2015 година.
Търсенето на сирене леко ще се повиши тази година спрямо предходната, съобщи ЕК, предупреждавайки, че покупките на висококачествени млечни продукти вероятно ще спаднат заради понижението на доходите на домакинствата.
Според доклада на Комисията за перспективите в селскостопанския сектор по-ниските цени на петрола могат да засегнат реколтата от биогорива като маслени семена, използвани за производството на биодизел.
ЕК отбелязва, че ограниченият достъп до кредитиране и спадът на цените на земята могат да въздействат отрицателно върху печалбите на земеделците, тъй като цените на хранителните продукти се покачват в краткосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *