Балканите с ниска конкурентоспособност

Гърция, България и Румъния заемат последните три места по конкурентоспособност в ЕС, според разпространен доклад на Световния икономически форум, цитиран от в.“Уолстрийт джърнъл“.Финландия е изпреварила Швеция като най-конкурентоспособна страна в ЕС. Холандия се нарежда на трето място, а Дания е на четвърто.
Докладът отново подчертава големите регионални различия в ЕС. Класацията почти следва маршрут на пътуване от Север на Юг, отбелязва изданието.
Първите десет страни остават непроменени спрямо предишната класация, направена през 2012 година, като Великобритания, Белгия и Франция запазват позициите си. Малта прави най-големия скок от 18-о на 14-о място, а Словения минава от 13-о на 16-о място. Новият член на ЕС, Хърватия, е на 24-то място след Словакия и преди Унгария.
Докладът предупреждава също така, че ЕС не е могъл да преодолее различията между страните членки и други напреднали икономики като САЩ, допълва „Уолстрийт джърнъл“. Катрин Дей, генерален секретар на Европейската комисия, призова страните от ЕС да не се самоуспокояват, след като преживяха най-сериозната финансова криза и да продължават да се стремят към подобрения.
Не е достатъчно да си първи в Европа, ако не си първи в света, заяви тя на пресконференция в Брюксел, цитирана от изданието. Макар 28-те страни от ЕС да получиха „високи оценки“ по въпросите за опазване на околната среда, те изостават от САЩ, Канада и Япония по иновации. Световният икономически форум критикува ЕС, че не създава благоприятна среда за младите предприемачи, отчасти заради тежките законови разпоредби и по-малко конкурентните пазари. Макар някои страни от ЕС, като северните, да са конкурентни на САЩ, Канада и Япония, Евросъюзът като цяло изостава в световен мащаб, забавян от страните, засегнати най-сериозно от финансовата криза, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *