Балканските борси изостават от оптимизма в чужбина

activeStoryGal=1; jQuery(‘#storyGal’+activeStoryGal).toggle();Балканските борси откриха новата седмица с печалби, които поне в сутрешните часове остават по-малки от тези в Западна и Централна Европа.

В предиобедната търговия само румънската борса може да се похвали с малко по-значим ръст от 1.3% за основния индекс BET. Хърватският CROBEX засега едва се отлепя от нулата с ръст от 0.1%, а в Словения сините чипове поскъпват с около половин процент. Македонските книжа също не могат да изберат посока; символичен ръст от чита и Атинската борса – около 0.3% за основните индекси.

В същото време Полша, Австрия и Чехия вече набират инерция и сините чипове поскъпват с по около 1.5%. В Унгария BUX нараства почти с 2.7%. Още по-силен ръст отчита руският RTS, който нараства с 3.7% заради общото поскъпването на енергийните, металодобивните и финансовите дружества. На стоковите пазари цената на петрола нараства с близо 1.5%, а общият оптимизъм на фондовите пазари помпа котировките и на голяма част от другите компании в Москва.

На борсите в чужбина седмицата започна с превес на биковете. Още в Азия беше отбелязан над 1.7% ръст за книжата в Австралия и Хонконг, въпреки че в Токио Nikkei 225 спечели едва 0.2%. Повечето борсови индекси в Западна Европа засега отбелязват по около 1.5% напредък.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *