Бангладеш подписа с Русия за два АЕЦ-а

Бангладеш подписа договор с Русия на стойност 12,65 милиарда долара за изграждане на две атомни електроцентрали, всяка от които с капацитет по 1200 мегавата. Говорител на бангладешкото министерство на науката и технологиите Камрул Ислам Бхиян каза, че работата ще започне в началото на следващата година в Рапур, на 160 км от столицата Дака, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финансовият министър на Бангладеш Абул Маал Абдул Мухит заяви, че това ще е най-големият енергиен проект на страната. Русия ще финансира до 90% от общите разходи под формата на кредит с лихвен процент Libor плюс надбавка от 1,75%, разкрива говорителят условията на сключеното споразумение между Комисията по ядрена енергия на Бангладеш и Москва. Падежът на заема е след 28 години, като има и 10-годишен гратисен период, предаде Investor.bg.

Очаква се първата електроцентрала да започне да действа до 2022, а втората – до 2023. Руската държавна ядрена компания Росатом ще управлява търговските операции на централата през първата година преди да предаде управлението в ръцете на бангладешките власти. Дружеството ще поеме и разходите за гориво през първата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *