Банката за развитие удвои кредитирането за МСП само за две седмици

Договори за кредити в размер на 112,6 млн. лв. са подписали 159 български малки и средни предприятия (МСП) с търговските банки, съобщиха от Българската банка за развитие (ББР).
Само за две седмици броят на договорените кредити се е увеличил двойно от 86 към 14 март 2009 г. до 159 в края на същия месец.
Заемите са предоставени в различни сектори на икономиката – търговия, земеделие, производство, преработваща промишленост, строителство, инфраструктурни проекти и др.
Финансирането на МСП е по кредитните линии от ББР. В началото на февруари 2009 г. банката договори с 13 търговски банки кредитни линии в размер на 250 млн. лв. Средствата са предназначени за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, както и за предекспортно финансиране на български малки и средни предприятия.
Рефинансирането на търговските банки е част от приетия от правителството пакет мерки “Пазарна гъвкавост” за минимизиране на негативните ефекти от световната финансова криза върху българската икономика. По една от мерките още в края на 2008 г. започна поетапно капитализиране на Българска банка за развитие с общо 500 млн. лв.
Кредитите за бизнеса се отпускат съгласно общите условия на банките партньори. Те предвиждат финансирането за крайните клиенти да е с максимален размер до 2 млн. лева, фиксиран лихвен процент за целия срок на кредита в размер до 8% и размер на таксите и комисионите до 0,7% на годишна база. Срокът на кредитите за фирмите клиенти на търговските банки е до 10 години с до 3 години гратисен период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *