Банката за развитие ще подпомага сектора на млекопреработвателите

Споразумението беше подписано от главния изпълнителен директор на банката Асен Ягодин и председателя на УС на асоциацията инж. Димитър Зоров.

Подписването на меморандума, който е част от програма „Пратньори“, ще даде възможност на членовете на млекопреработвателната асоциация да се възползват от индивидуални консултации и преференциално бизнес кредитиране. Банката има готовност да предостави над 150 млн. лв. по програмата за финансиране на малки и средни фирми. Сред специалните условия са по-дълги срокове за погасяване на заемите, 2 г. гратисен период, както и възможност за фиксирана лихва.

От средата на септември, когато стартира програма „Партньори“, до момента ББР е получила над 100 запитвания за кредитиране. Най-силен интерес проявяват фирми от секторите на машинопроизводството, енергетиката, месопреработката, хотелиерството, земеделието и други.

В края на октомври т.г. 17 търговски банки подадоха оферти за участие в откритата процедура на дъщерното дружество на ББР Национален гаранционен фонд за осъществяване на гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони. Сред кандидатите са Алианц Банк, МКБ Юнионбанк, Банка Пиреос, ТВI Банк, Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, Общинска банка, СИБанк, БАКБ, Алфа Банк, Търговска банка Д, Тексимбанк, УниКредит Булбанк, ПИБ и ЦКБ.

Гаранционната схема бе създадена, за да подпомогне процеса на усвояване на средствата по ПРСР, като се очаква НГФ да гарантира кредити за 1.3 млрд. лв.Тя ще покрива част от риска по кредити, отпуснати за осъществяване на проекти, одобрени за  подпомагане по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, мярка 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *