Банка „Виктория“ ще отвори, но за малко

Втората банка на Цветан Василев – „Виктория“, ще отвори врати, но за малко, научи „Преса“. Трезорът беше поставен под специален надзор от БНБ на 22 юни, въпреки че нямаше ликвидни проблеми. Основанието беше, че е от групата на КТБ.

Срокът на надзора изтича на 22 ноември, но ще бъде удължен. През декември банката ще заработи, за да изплати депозитите на хората в пълния им размер, а не само до гарантирания максимум. След това вероятно ще бъде обявена в доброволна ликвидация, обясниха запознати от БНБ.

В края на септември квесторите в институцията обявиха търг за кредитния порфейл на трезора. В следващите дни се очаква да бъдат избрани конкретните банки, които ще купят заемите. Именно заради по-дългата процедура управата на БНБ ще удължи надзора на втората банка на Цветан Василев.

За покупката на кредитния порфейл в момента се състезават СИБанк, ЦКБ, Българската банка за развитие, Сосиете женерал експресбанк, Инвестбанк и Търговска банка Д. След търга на трезорите ще са им нужни около две седмици, за да осигурят финансирането и документалното прехвърляне на заемите. След като приключи сделката, във финансовата институция ще бъдат събрани достатъчно пари, за да може всеки вложител да получи всичките си пари. В трезора на влог стоят около 285 млн. лв., като гарантираната част от тях е 55 милиона.

Запознати обясниха още, че след изтичането на надзора банка „Виктория“ ще премине във владение на синдика, назначен в КТБ. Очакванията са той да обяви банката в доброволна ликвидация, тъй като така по-лесно щели да се продадат активите и да се събере по-голяма сума от тази при продажбата на институцията като цяло предприятие. Експерти уточниха, че през последните десет години трезорът (преди собственост на френската „Креди агрикол“) е работил все на загуба и няма особено голям смисъл да продължи да извършва дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *