Банка PSBC готви най-голямото IPO за годината

Банка PSBC (Postal Savings Bank of China) е китайската банка, която има амбицията да листва на борсата в Хонконг свои акции на стойност от 8 млрд. долара, което на този етап ще заема в класацията  първото място за най-голямо IPO /Initial Public Offering/ до този момент на годината.  По същество към пуличното предлагане се пристъпя с цел увеличение на капитала на дружеството и придобиване на адекватен публичен статут.

Това е също така и най-голямото предлагане на фондова борса, откакто китайският онлайн търговец на дребно Alibaba през 2014 година успя да осъществи първично публично предлагане на Нюйоркската фондова борса на стойност от 25 млрд. долара.

Postal Savings Bank of China /PSBC/ , която в момента е държавна собственост, е петата по големина китайска банка, но е на първо място по брой клонове, което е обусловено на нейната „пощенска“ филиална структура.

Очаква се 72% от предложените акции да бъдат изкупени от шест големи инвеститора чрез предварителни заявки, като те ще се задължат да държат акциите за определен минимален период от време. Този подход към реализирането на емисията се прави с цел да се сведат до минимум рисковете от правал на АйПиО-то, като се има пред вид ролята, която играе банката не само във финансовата  сфера, но и в социалната система на огромната държава.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *