Банкерите в Ситито да се правят на клошари по време на срещата на Г-20?

Последния път, когато имаше гневни демонстрации срещу банкери, някои отговориха, пръскайки с шампанско от прозорците и хвърляйки фотокопирани банкноти от 50 паунда. Сега обаче е малко вероятно очакваните протести следващата седмица в Лондонското сити във връзка със срещата на Г-20 да бъдат посрещнати с подобни прояви на перчене, пише вестник Guardian.
Мнозина банкови служители са били посъветвани да работят от вкъщи следващата сряда и четвъртък, а ако това е невъзможно – се облекат скромно, за да не бъдат разпознати като служители в Ситито. На други е било препоръчано да не напускат офисите си.
Опасенията от случаи на насилие се увеличиха, след като вчера сутринта вандали нападнаха дома на бившия шеф на Royal Bank of Scotland Фред Гудуин, изпочупвайки няколко прозореца. Малко след това до някои медии е бил изпратен анонимен мейл, в който са отправени заплахи за още подобни действия срещу „престъпните“ банкови шефове.
Гудуин, който не е бил в дома си по време на атаката, е в центъра на скандал относно размера на отпуснатата му пенсия от банката, която беше спасена с държавни средства.
Според мнозина в Ситито агресивното отразяване в медиите на финансовата криза е обявило „откриването на сезона“ срещу служителите във финансовия сектор. По думите на банков служител в момента сме в „ера на демонизация на финансовите услуги“.
Очакваните акции по време на срещата на Г-20 са няколко. Една от тях предвижда събиране на демонстранти пред Английската централна банка, друга – пред офиси на Royal Bank of Scotland, както и пред сградата, където ще се проведе срещата на върха. Носят се слухове за опити за създаване на хаос в Ситито.
Допълнителни 2500 полицаи ще бъдат привлечени, като това ще струва на Лондон 7,5 млн. паунда.
Организаторите на протестите твърдят, че планират мирни демонстрации. Но дори повърхностно търсене в интернет открива доста люти заплахи, пише Guardian. Организацията London Class War например показва главата на Гудуин на гилотина, а в манифеста на групата се казва: „Трябват директни действия срещу личности и институции“.
В електронното писмо, изпратено след атаката срещу дома на Гудуин, се казва: „Ядосани сме, че богатите като него си осигуряват огромни средства и живеят в лукс, докато обикновените хора ги уволняват, оставят ги без пари и дом. Това е престъпление. Шефовете на банки трябва да бъдат в затвора. Това е само началото“.
Guardian публикува и мнението на служител в голяма инвестиционна банка, останал анонимен, който подчертава, че хората не разбират, че повечето хора като него не печелят трилиони, а просто добра заплата и бонуси, за които обикновено работят много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *