Банкерите на ЕЦБ се срещат за пръв път след решението за Гърция

Управителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) се срещат другата седмица да обсъдят паричната политика в еврозоната за пръв път, след като европейските лидери се съгласиха Международният валутен фонд да помогне на Гърция в случай на нужда, въпреки възраженията на централните банкери. Участието на МВФ в операцията може да се възприеме като неспособност на паричния съюз сам да реши проблемите си. То обаче може да се окаже единственият начин Атина да получи финансиране от пазарите на разумна цена.
Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви на 25 март, че ако МВФ или някой друг орган поеме отговорностите на централните банки или правителствата в еврозоната, това би било „много, много лошо“. На срещата в четвъртък вероятно Трише ще бъде помолен да уточни позицията си на пресконференцията след обявяването на новата лихва на ЕЦБ. Управителният съвет на банката несъмнено ще остави лихвата на достигнатото преди година рекордно ниско ниво от 1.0% заради гръцката криза и високата безработица.
Банкерите ще обсъдят и последните данни за промишленото производство, според които то ще отбележи 40-месечен връх през март и шести пореден месец на ниво над 50 пункта, което означава ръст в производствената дейност. Инфлацията в еврозоната миналия месец стигна най-високото си ниво за последните 15 месеца – 1.5%, което е под определения от ЕЦБ таван от 2.0%. Безработицата обаче, която беше 10% през февруари, не дава много надежди, че възстановяването ще бъде подкрепено от потреблението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *