Банкери на Фед са с различни мнения относно първото покачване на лихвите в САЩ

Трима американски централни банкери изразяват различни мнения относно времевата рамка, която Федералният резерв на САЩ (Фед) ще следва, когато преценява кога да бъдат повишени лихвените проценти.

Мненията бяха изразени в навечерието нагодишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, организирана от клона на Фед в Канзас, която започна в петък. По време на срещатапредседателят на американската централна банка Джанет Йелън подчерта дилемата за състоянието на трудовия пазар.Балансираната й реч повиши вероятността от по-ранно увеличение на основната лихва в САЩ.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булгард, цитиран отBloomberg, е на мнение, че американската централна банка може да започне да затяга курса на паричната си политика по-рано от очакванията на самите централните банкери. Президентът на Фед в Атланта Денис Локхарт призовава за повече търпение, а ръководителят на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър смята, че банката трябва да измени бъдещите си насоки по отношение на времевата рамка.

„Доказателствата сочат за по-ранно покачване в сравнение очакванията от миналата година“, коментира Булард пред Bloomberg в навечерието насрещата на централните банкери в Джаксън Хоул. „Трудовите пазари се възстановиха до такава степен, близка до очакванията на Комисията.“

Булгард вижда „двоен риск“, ако Фед закъснее с повишаването на лихвите. „Единият ще бъде инфлацията, но другият ще бъде финансовата стабилност, която е ключова“, коментира той.

От своя страна Денис Локхарт предупреждава за рисковете от прибързаните действия. Той очаква първото повишение на лихвите да се състои в средата на 2015 г.

„Тъй като се приближаваме към момента, когато количествените улеснения ще приключат, трябва да помислим как да променим възгледите си“, заявява още Булгард, който прогнозира първи ръст на лихвените ставки по-рано – към края на първото тримесечие на 2015 г. „Не можем просто да продължим да повтаряме „обозрим период“.“

„Много е важно, че сме уверени в прогреса“, коментира Локхарт. „Налице са индикации, че до този момент работните заплати растат.“

Според президента на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър икономиката се възстановява с много бързо темпо в сравнение с очакванията на Фед от миналата година. Поради тази причина той смята, че централната банка трябва да измени бъдещите си насоки по отношение времевата рамка на първото покачване на лихвите.

„Трябва да сигнализираме на пазара, че повишенията на лихвите ще се случат по-рано“, казва той в интервю заFoxBusinessNetworк.

Трябва да се отбележи, че тази година Плосър има право на глас във Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) за разлика от Булард и Локхарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *