„Банкеръ“: Актуализацията на бюджета зацикли

София /КРОСС/ Точно преди гергьовските празници премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът е приел истинска и окончателна програма за справяне с кризата. Само ще вметнем, че тя е третата поред за деветмесечното управление на това правителство. Абсолютен рекорд, пише в свой коментар на първа страница в. „Банкеръ“.
Също така е факт, че повечето от мерките, и то най-важните – тези, от които се очаква най-голям финансов ефект, все още не са приложени, допълва изданието. Но пък лично премиерът заяви, че последният – трети пакет от мерки, ще се хареса на хората. И поне така както бяха обявени, те наистина изглеждат доста по-реални от досегашните инициативи… Само дето са твърде закъснели. Правителството реши официално да признае бюджетния дефицит, да емитира облигации на международния пазар, да съкрати чувствително държавните разходи както за персонал, така и за инвестиции.
Разбира се, всички тези мерки опират до актуализация на бюджета. Ето защо премиерът убедено заяви на 5 май, че веднага след приключването на заседанието на кабинета проектът за промени в макро-рамката ще бъде внесен в парламента. Внесен – друг път. По отношение на финансите на Борисов му стана навик да обещава работи, които не се случват. Като например какъв ще бъде механизмът за разплащане на държавата с фирмите през Българската банка за развитие. Той бе приет във втория пакет антикризисни мерки, който правителството, след двуседмичен дебат с работодатели и синдикати, гласува на 1 април 2010-а. Същия ден премиерът заяви, че до 15 дни фирмите ще си получат парите от държавата през ББР. Ставаше дума за 550 млн. лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *