Банкер: Евтиният петрол ще стимулира икономиката в Източна Европа

Основна роля за възстановяването на икономическата активност в региона на Централна и Източна Европа ще изиграят ниските цени на петрола и по-слабите обменни курсове. Това заяви на Двайсетата годишна конференция на Euromoney Джанфранко Бизани, директор корпоративно и инвестиционно банкиране на „УниКредит“, цитиран от БТА.

Ниските цени на петрола ще повлияят позитивно на дейността на фирмите в региона като общото правило е, че нетните вносители на петрол печелят от спадането на цените, всяка страна обаче е различна, отбеляза Бизани. Според него като цяло страните от ЦИЕ имат нужда от повече външни стимули, за да успеят да генерират по-голям растеж.

Хайнц Олберс, директор финанси за ЦИЕ в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), заяви по време на работен панел на конференцията, че ЕИБ е готова да инвестира 1.5 млрд. евро основно в инфраструктура, но и в частния сектор в региона. Целта ни е не толкова да търсим най-добрата възвращаемост на
инвестициите си, колкото да подкрепим банковия сектор за реализиране на повече работещи проекти, коментира Олберс.

Към момента банковите анализатори отчитат по-слаби резултати на експортно-ориентираните компании, като посочват като една от водещите причини за това конфликтите в Украйна и Близкия изток.
При по-малък обем на преките чуждестранни инвестиции в региона на ЦИЕ голяма част от страните ще разчитат на фондовете на Европейския съюз за вливане на свежи финансови потоци в икономиката, отбеляза Джанфранко Бизани. Според него малкият и средният бизнес остава двигател на растежа за страните в ЦИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *