Банкиране по твоя мярка

Те са състоятелни клиенти, със средни и високи доходи, със значителни активи. Имат специфични инвестиционни нужди. Поверяват на банката големи суми, теглят големи кредити, ползват кредитни карти активно, осъществяват банкови преводи с голяма честота. Това най-общо са характеристиките на т. нар. частен клиент на банка.

Частното банкиране в България е сравнително млад пазар и не е широко разпространена финансовa услугa, както в Швейцария например. Не се прилага и точно в този вид, в който е позната в Западна Европа. Причините са в мащаба и обема на авоарите и активите на клиентите. Въпреки това услугата има своите плюсове, защото най-малкото дава важни преференции на клиента, а основната й цел е да отговори на индивидуалните му нужди по най-адекватния начин.

Миникосмос

На Запад един клиент може да се радва на вниманието на частен банкер само ако има поне 500 000 евро, поверени в банката за управление. Освен това една банка в Швейцария обгрижва не само финансовите авоари на клиента, а и целия му капитал, т.е. човешкият капитал и цялото движимо и недвижимо имущество и активи както на клиента, така и на цели фамилии и родове.

В България частното банкиране е съсредоточено върху съхранението, управлението и устойчивото увеличаване на финансовото богатство т.е. активи на клиентите само в този им сегмент. Услугата се предлага от няколко банки, като при повечето минималният праг е около 50 000 лв. депозит. Освен това критериите включват още определено ниво на месечен доход и минимум обем на кредитна експозиция (виж карето), като се прилагат както индивидуално, така и комбинирано.

Например критериите на Уникредит Булбанк са по-високи спрямо останалите институции на пазара. „Критериите, които има банката за частен клиент, са най-високото ниво на банковия пазар в България. Изискванията ни са продиктувани от стремежа ни да предоставяме комплексни финансови решения за своите клиенти. При средства в размер на 50 000 – 100 000 лв. възможностите за инвестиции във финансови активи не са много големи“, обясни Иван Джонов, директор „Частно банкиране“ в Уникредит Булбанк.

В различните банки услугата е обозначена по различен начин, като философията и принципът на банкиране е един с известни нюанси. Нормално при разлика в обема на управлявани активи да се прилага и различен подход. В някои банки услугата се казва „Клуб…“ (ОББ, Societe Generale Експресбанк), в други частно банкиране (Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ, Централна кооперативна банка), в трети е персонално банкиране (Пощенска банка), а четвърти я наричат Premium banking (Райфайзенбанк България). Без значение на името обаче основната цел, която всички банки си поставят с тази услуга е надеждно управление, запазване и увеличване на активите на частните/персоналните клиенти.

Задължителни условия при частното банкиране са спазването на конфиденциалност и личното отношение от страна на частния банкер, който е и лицето на банката. Обичайно нещата се случват в специално изградени и обособени зони за срещи, отделна сграда за частно банкиране, специализирани центрове, офиси по-висок клас и най-вече дискретност със стриктно минимално време за изчакване. От банките посочват, че най-важното са доверието и това частният банкер да познава клиента си, за да предложи най-адекватно решение на нуждите му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *