Банките вдигнаха пет пъти таксите

Докато гледаме рекламите за изгодни кредити с намаляващи лихви, банките тайно са вдигнали таксите за обслужването им 5,3 пъти. Лъвският скок е направен само за шест месеца – от януари до юни 2007 г., съобщи Петър Петров, кредитен консултант на “Кредитекс“. Финансовите институции са длъжни да обявяват цената на заема, но само за потребителските кредити до 40 000 лева. В останалите случаи клиентите им може и изобщо да не разберат, че плащат повече.

Цената на кредитите неотклонно върви нагоре, въпреки че лихвите не са се повишили драстично. Очакванията на анализаторите обаче са, че и те ще се покачват. За по-малко от два месеца – от 15 юни до 10 август, финансовият индекс ЛИБОР, който се изчислява на основата на междубанковите заеми, е нараснал с 0,3 пункта. Това е необичаен ръст за летните месеци, коментира Петър Петров пред Стандарт, цитиран от expert.bg

Същевременно лихвената статистика на БНБ не отчита увеличение на лихвите по повечето заеми през наблюдаваното полугодие, дори напротив – по-значително увеличение има само при дългосрочните бизнес заеми, отбелязва СЕГА. Това означава, че драстичното увеличение на приходите идва по-скоро от повишените такси и комисиони на финансовите институции. Тъй като БНБ следи лихвите само по новите кредити и не събира данни за таксите и комисионите на банките, твърде възможно е трезорите да са се изкушили да вдигнат таксите за обслужване и на по-старите кредити. „Според мен част от увеличението се дължи и на по-големите обеми раздадени кредити, макар че част от банките, които намалиха лихвите по жилищните кредити до 6.15%-6.25%, вдигнаха таксите“, коментира шефът на консултантското дружество „Кредит център“ Тихомир Тошев. Той обаче уточни, че увеличението на таксите в никакъв случай не е 5 пъти, а е между 10 и 30%. Таксите за годишно обслужване например се вдигнаха от 0.1% на 0.3%, таксите за разглеждане на документи – от 30 евро на 40 евро, каза той пред вестника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *