Банките в еврозоната смекчиха изискванията за кредити

Източник: Getty Images / Guliver

Банките в страните от еврозоната са смекчили изискванията си към клиенти при отпускането на потребителски кредити през второто тримесечие на 2013 г. Това съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на Европейската централна банка, предаде БГНЕС. Тези изисквания са разхлабени за пръв път от края на 2007.

В същото време изискванията за отпускането на ипотечни кредити не са се ожесточили в сравнение за предходния период. При корпоративното кредитиране изискванията за периода април-юни 2013 са останали на нивото от първото тримесечие.
Достъпът на банките до финансиране се е подобрил за изминалия период, защото негативното влияние на дълговата криза е отслабнало, отбелязват анализаторите на ЕЦБ.

Банките, анкетирани от ЕЦБ, прогнозират, че през третото тримесечие търсенето на кредити ще продължи да намалява.
През юни директорът на ЕЦБ Марио Драги обеща да остави основната лихва на рекордно ниско равнище за продължителен период от време, защото инфлацията в региона се намира на ниво по-ниско от планираното, прогнозата за икономическия растеж остава сдържана, а обемът на кредитиране на населението постоянно намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *