Банките в ЕС трябва да поддържат по-висок капитал срещу рисковете

 
 
 

 

 

Всички банки и банкови клонове, регистрирани в Европейския съюз, вече ще трябва да подържат значително повече наличен капитал срещу евентуални рискове, както и да ограничат бонусите и премиите на служителите си в определени рамки. Това реши вчера Европейският парламент с цел да не се допусне повторение на финансовата криза.
Банките вече ще трябва да имат в наличност определени суми, с които да покрият рисковете в търговската и инвестиционната си политика, както и при изкупуването на ипотечни облигации, от които тръгна кризата преди две години. Конкретните суми ще зависят от оборотите на отделните банки. очакванията са, че новите правила ще принудаят всяка от тях да държи три или четири пъти повече наличен капитал от досега.
Европейските правителства и данъкоплатци вече са дали 3,9 трилиона евро за спасяване на банки. Банковата сфера обаче се е провалила в реформирането си, затова то трябва да бъде наложено от европейските институции, гласи основният аргумент за днешните решения.
Строги правила се въвеждат за бонусите и премиите на банкерите, които ще могат да достигат само до определен процент от заплатите им. Вече ще има и таван за авансовите премии в брой – максимум 30 на сто от допълнителното възнаграждение. Поне половината от него ще трябва да е в акции или дялове на банката, предвиждат се още отлагане на основното плащане поне с три години, до доказване на ефект, и връщане на получени бонуси при липса на такъв.
Ограниченията няма да важат за малки премии и бонуси, както и за служители на по-ниски нива, извън управлението и инвестиционната политика на банката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *