Банките да си платят за кризата

Помощи за „бедните“ банки без възвръщаемост

Британският премиер Браун се обяви за нов „Икономически и социален договор“ между банките и обществеността. След финансовите помощи за банките от данъци в бъдеще да има по-справедливо разпределение на риска и облагите.

По думите на британския премиер Гордън Браун финансовият сектор трябва да поеме своята отговорност за финансовата криза, на масата има цяла поредица предложения – от един вид „застрахователна такса“ през решение със създаването на фонд до въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

Общото между всички тези предложения е, че те биха имали смисъл, само ако бъдат приложени в международен план. „Но и Великобритания няма да предприеме нищо, ако останалите не предприемат мерките заедно с нас“, заяви Гордън Браун на срещата на финансовите министри от Г20, която се провежда в Шотландия.
Сметката плащат други
Данъкоплатците не би трябвало повече да плащат за грешките на банкерите. „Неприемливо е, че успехите в този сектор се осребряват от малцина, докато разходите за грешките се разпределят между всички нас“, каза Браун в речта си пред финансовите министри.
Едните пият, другите плащат

Предложението за данъчно облагане на финансовите транзакции бе издигнато в Г20 преди месеци най-вече от Германия и тогавашния финансов министър Пеер Щайнбрюк. Той обоснова тази стъпка и с аспекта на социалната справедливост. Сега и Браун изтъкна необходимостта от по-добра икономическа и социална спогодба, която да отразява отговорността при кризи на финансовите институции.
Същевременно Браун призна, че биха възникнали сериозни трудности дори и при чисто техническото приложение на този вид стъпки. Което обаче не бива да попречи на постигането на напредък. Очаква се с темата да се заеме Международният валутен фонд и да излезе с доклад до април идната година.
Необходими са координирани действия
Освен това британският премиер предупреди финансовите министри за рисковете, свързани с преждевременното прекратяване на програмите за насръчване на конюнктурата. „Би било опасно да се залага икономическият подем, като се съкращават инвестициите, подпомагащи семействата и предприятията при най-голямото предизвикателство от едно поколение насам.“ А щом в крайна сметка настъпи времето за прекратяване на програмите, държавите трябва да пристъпят към този акт координирано.
Браун настоя и за постигането на напредък при финансирането на мерките, насочени към опазването на климата, и то специално в най-бедните държави. Срещата на върха в Копенхаген през декември представлява исторически шанс за постигането на глобален напредък в тази област – изтъкна Браун, според когото непременно трябва да бъдат определени амбициозни цели.

Ройтерс/БМ/ВШ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *