Банките са твърде важни, за да бъдат оставени на банкерите

Все още Народното събрание не осъзнава в нужната степен важността на въпросите относно функционирането на финансовата и банковата система в България, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов.

„Ако си позволя една известна перифраза, мога да кажа, че банките са твърде важни, за да бъдат оставени само на банкерите и финансистите“, каза още той.

Според него ролята на управителя и на управителния съвет на БНБ също трябва да бъдат в известна степен преосмислени, без това да означава промяна в техните досегашни правомощия, въпреки че и тази тема не би следвало да бъде оставена встрани.

Стоилов изрази мнение, че в редица случаи досегашното управление на централната банка като че ли се е възприемало като някакво друго издание на Асоциацията на търговските банки и в недостатъчна степен като представител и защитник на обществения интерес. Според него е много важно да се насочат усилията към подготовката на България за участие в единния банков съюз, а не толкова към следващата тема за включването на България в еврозоната.

„Този въпрос се нуждае от допълнителна дискусия, не само с оглед на нашата готовност, но и с преценка на всички рискови фактори на сегашното състояние на еврозоната“, поясни депутатът от левицата.

Янаки Стоилов постави въпроси към кандидатите, които засягат управленските ангажименти на бъдещия управител.

Първият въпрос, който Стоилов поставя, е как ще постъпят кандидатите при предложенията, които предстои да направят за подуправители на Народната банка; споделят ли разбирането, че не само управителят, но и управителният съвет носи солидарна отговорност за кризата, която възникна и за фалита на една от големите търговски банки в България.

„За да подчертая значението на този въпрос, когато ние говорим за кредит на доверие, който се дава в политиката, както във финансовата система не бива да има кредити без обезпечение, така и в политиката не бива да има решения, които не са подплатени с определени гаранции за бъдещите намерения“, подчерта Стоилов.

Другият въпрос, който той поставя, е кога и как кандидатите смятат да извършат преоценка на активите на търговските банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *