Банките свиха мрежата си

В синхрон с тенденцията в Европа и българските банкови клонове и служителите им намаляват в кризата. За четири години – от края на 2008 г. до края на миналата година, мрежата на най-големите и активни банки в страната се е свила с 8.24%, а работещите там са намалели с 4.41%. Това показват публично достъпни данни от годишните доклади на съответните банки за 2008 г. и 2012 г., както и подадена информация от самите институции. В проучването на „Капитал Daily“ (виж графиката) са подбрани най-големите десет банки по активи, както и тези, които развиват активно бизнеса си. Така се стига до половината от общо 24 кредитни институции в България (в страната има и 6 клона на чужди банки).

Общото намаление на клоновете от 8% напълно съвпада с данните на ЕЦБ за средното свиване на мрежата на институциите в Европа за последните четири години. То е пряк резултат от спада в бизнеса и оптимизацията на разходите. В България липсват данни, но според изчисления на Deutsche Bank за Европа клоновете поглъщат около 60% от разходите, включително наем и заплати на служители.

В страната има и изключения от общата тенденция – четири банки отбелязват ръст на клоновата мрежа за периода на кризата – Корпоративна търговска банка (КТБ), Societe Generale Експресбанк, Банка ДСК и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Банките, на които броят на служителите расте, са почти същите – ПИБ, Societe Generale Експресбанк, КТБ и ЦКБ.

Оптимизация на разходите

Тенденцията за свиване на клоновата мрежа и на служителите в банките дойде малко след кризата и смени бурното, особено за някои банки, нарастване на точките им на присъствие от времето на кредитния бум. В периода 2004-2007 г. банките бързо разрастваха клоновата си мрежа както в столицата, така и в страната. Тогава мотивът беше – да се осигури основа за дългосрочен растеж. Новите икономически реалности от 2008 г. насам наложиха преосмисляне на стратегиите като цяло, но и някои „спешни“ мерки за съкращаване на разходи, а именно намаление на клонове и офиси и на служители. Основен фактор беше силното свиване на кредитната дейност, което имаше и все още има за следствие намаляване на приходите на банките от основна дейност, влошаване на финансовите им резултати и съкращаване на работещите в тях. В някои случаи през 2009/10 г. цели кредитни отдели в банки се трансформираха в звена за работа и събиране на проблемни кредити. Тогава бяха и най-големите съкращения на банкови служители, макар че подобни процеси продължиха да текат и след това. Същевременно наемането на нови служители не е изключение. Има и промени в броя на служители поради изнасяне на някои дейности (охрана, техническа поддръжка, почистване) извън структурата на банките, които не са основна банкова дейност.

Банкери коментират, че намалението на клоновата мрежа и на работещите в банките е логично следствие на свиването на бизнеса им в резултат на ограничената бизнес активност на фирмите и компаниите в кризата и ограниченото потребление на домакинствата. По думите им банките се възползват от ситуацията, за да обърнат вниманието си към „вътрешния си двор“ и да си „подредят къщичката вътре“ – тоест да се реорганизират и преструктурират с цел оптимизиране на разходите и подобряване на рентабилността.

По-мобилно банкиране

Фактор с известен принос в процеса е и все по-активното въвеждане от банките на т.нар. алтернативни форми на банкиране – онлайн и мобилно. От СИБанк посочиха, че в момента активно разработват именно тези алтернативни канали за продажба, като се очаква мобилното банкиране да започне през септември.

Според проучванията на Уникредит Булбанк при развитите европейски пазари се забелязва намаление на броя на посещенията на банковите филиали с около 3% на годишна база. От дружеството обаче конкретизираха, че те все още генерират основната част от приходите на кредитните институции. „Вече не се говори за останалите директни канали като за алтернатива на филиалите, а по-скоро като една цялостна интегрирана среда, в която филиалите имат основна роля и клиентите са тези, които избират кога, къде и коя операция да извършат през даден канал или не“, коментираха от банката. Наблюденията на Уникредит Булбанк са, че всекидневните, нискостойностни операции и транзакции все повече се извършват през директните канали (интернет, банкомати, мобилно банкиране), където клиентите имат пълна автономност и контрол. Когато става дума за сериозни финансови решения обаче, клиентите имат нужда от контакт с филиалите на банката. В резултат на това банките изграждат по малко, но по–добри филиали. Те са с по-малки помещения, фокусирани върху транзакциите и обикновено с удължено работно време за удобство, и сериозно подкрепени от директните канали (банкомати, зони за 24 часа самообслужване, интернет и мобилно банкиране). От Уникредит Булбанк посочиха, че следвайки този модел, статистиката показва намаление в броя филиали на банката, но реално това не е така, защото точките й на присъствие се запазват относително стабилни, като малките транзакционни филиали обикновено са отдалечени работни места, подчинени на големите филиали.

Всеки според стратегията си

От Банка ДСК коментираха, че броят на точките им на продажба не е константно число, а се мени, тъй като някои от тях се закриват, като в същото време се откриват други. Данните показват, че за 4 години броят им се е променил с една точка на продажба. Това е банката с традиционно най-голяма клонова мрежа още от времето на бившата Държавна спестовна каса.

От СИБанк обясниха, че клоновата им мрежа в сегашния си вид покрива всички важни за банката точки на продажба. В процес е вътрешно преструктуриране на клонове и офиси, който е свързан с преместване на точки на продажба, без да има разрастване или закриване, като същевременно се изпълняват и конкретни изисквания на централата KBC Bank за визия и пр.

Според Ян Дюмонтей, изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, банката адаптира стратегията си за развитие на клоновата мрежа въз основа на много фактори. Ключов по думите му са очакванията на клиентите за качествено обслужване като добра локация и удобно работно време. Банката има планове за откриване на няколко нови офиса в столицата и региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *