Банките се амортизираха като двигател на растежа

Имаме ситуация, която наистина плаче за мерки, които да позволят изход от кризата в света и България, за да започне едно устойчиво развитие, заяви при представянето на икономическата прогноза на УниКредит Булбанк главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян, предаде репортер на БГНЕС.

Според Харпацумян, секторът на недвижимости и финансовият сектор при възстановяването на икономиката няма да бъдат двигател на растежа, както преди. Икономически прогнози за 2009 година сочат, че няма съмнение, че ще бъде трудна година за целия свят и за България – няма как да бъде изключение. В момента обаче се случва процес, който има и положителна страна – всеки преоценява ефективността на бизнеса си и го пренастройва в по-ефективен и рационален вид. По думите на Хампарцумян, много често се говори, че сме най-бедната страна в ЕС, но много по-малко се говори, че сме с най-ниска производителност на труда. Ако това не се промени, перспективите за дългосрочно и устойчиво забогатяване също няма да се променят и ще останат съмнителни. „Трябва да си вземем по един студен душ, да се изкъпем и да имаме социална отговорност“, коментира той.
Спад на Брутния вътрешен продукт от 6% през тази година и от 3% през 2010 очакват икономистите на УниКредит Булбанк. Според прогнозите на експертите от най-голямата банка в страната, българската икономика ще премине през по-продължителен период на икономически растеж под потенциалния в сравнение с останалите страни. Изнесените данни отчитат средномесечен спад със 17,7% на годишна база на индустриалното производство. За първите два месеца на второто тримесечие на годината този спад се изостря до 21.1%. „Най-лошото за България предстои и изгледите за възстановяване на икономиката в момента изглеждат неясни и сравнително отдалечени във времето“, смята главният икономист на УниКредит Кристофор Павлов. Според експертите на УниКредит секторите, произвеждащи ниско технологични продукти с ниска добавена стойност, отчитат по-голям спад в произведената продукция и продажбите от секторите, произвеждащи средно и високо технологични продукти със средна и висока добавена стойност. Най-малък е спадът при т. нар. „ациклични сектори“ като производството на храни и напитки. С най-сериозно забавяне са секторите, които в най-голяма степен се възползваха от бума в инвестициите и кредита, като строителството и недвижимите имоти. Павлов посочи, че трябва да се запазват работни места, които са стратегически важни и могат да изчезнат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *