Банките се подготвят за евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Банките и другите финансови институции в Европа провеждат стрес-тестове на техните вътрешни системи и „изтупват от праха“ плановете с давност от преди две години за действие при извънредни ситуации с оглед възможността Гърция да напусне еврозоната след ключовите избори в страната на 25-и януари.

Сред фирмите, провеждащи такива стрес-проучвания са Citigroup, Goldman Sachs Group и голямата брокерска компания за търговия ICAP PLC, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“, цитирайки своите източници, запознати с въпроса.

Плановете на финансовите институции включват подробни проверки на техните контрагенти, които биха могли да бъдат засегнати в значителен степен от евентуален сценарий Grexit, проверявайки кредитните си експозиции и тествайки как при подобен изход те биха осигурили трансгранично финансиране на местните операции.

Някои фирми също така се подготвят за въздействието върху платежните системи и провеждат пробни сделки на платформите за валутна търговия, за да се види как те ще се справят с евентуално добавяне на нова гръцка валута или как ще се държат при възможно налагане на контрол на капитала от страна на властите в Атина.

Тези превантивни мерки са факт, тъй като гръцката крайно лява опозиционна партия СИРИЗА продължава да води в последните проучвания на общественото мнение в навечерието на парламентарните избори на 25-и януари. Според последно проучване СИРИЗА на Алексис Ципрас води с 4,1% пред управляващата „Нова демокрация“ на премиера Самарас, след като предходните проучвания показваха свиване на разликата между двете водещи партии до около 3 процентни пункта. Крайната левица обаче не води предизборна кампания за излизане на страната от еврозоната, но продължава да настоява за отказ от досегашните строги мерки на икономии, заложени в спасителната програма на гръцките партньори от ЕС и МВФ.

Повечето анализатори все още твърдят, че шансовете за сценарий Grexit са доста ниски, като според икономисти на немската банка Commerzbank те се оценяват на около 25 процентни пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *