Банките ще докладват лихвите на чужденци

Банките ще докладват на Националната агенция за приходи (НАП) колко лихви плащат по депозити на граждани на друга страна от ЕС. Тези промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс се предлагат от Министерството на финансите заради предстоящото ни членство в ЕС. У нас доходите от лихви не се облагат с данъци. Но не е така в някои страни от ЕС. Затова НАП ще съобщава на съответната страна от ЕС какви доходи имат нейните граждани от спестявания в България. Информация на НАП всяка година до 30 април ще дават банките и инвестиционните дружества за доходите на чужденци от депозити и вложения в държавни ценни книжа. За първи път такава данни ще се дават през 2008 г. за доходите от 2007 г.

Изпълнителният директор на НАП ще обменя информация с всички страни на ЕС за дължимите данъци от българите и другите граждани на Общността. Освен това български данъчни ще могат да участват в ревизии например в Франция и Германия, както и инспектори от чужбина да участват в проверки у нас.

НАП ще си сътрудничи с данъчните от ЕС и при събиране на дългове над 1500 евро, връчване на ревизионни актове и съобщения. Така българите няма да могат да се скрият от плащане на данъци като отидат в страна от ЕС, както и обратно.

С промените в закона за Агенцията за държавни вземания ще остават не 5%, а 10% от събраните частни държавни и общински вземания. 60% от тези пари ще могат да се дават за премии на служителите на АДВ. Освен това се предлага да се промени редът за принудително събиране на дълговете. Сега първо се събира главницата, а после – лихвите и разходите на АДВ за събиране. Сега се предлага първо да се покриват разходите на АДВ и едва, ако има още пари – главницата и лихвите. Всички обжалвания на работата на публичните изпълнители ще стават в София, гласят още промените.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *