Банките ще залеят пазара с имоти

Това прогнозира вчера Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, по време на конференцията BalREC.
Според банкерката това са главно жилища и трезорите вече не могат да ги задържат в очакване на по-добри цени на пазара и от 2012 г. ще ги пуснат на търг. В средата на 2011 г. бе дадена отсрочка от 6 месеца за реализацията на тези обезпечения, която изтича в края на декември.
Проучване на банката сочи, че България е с едно от най-ниските съотношения между ипотечни кредити и БВП в Европа – 12,5%. В Унгария то е 16%, в Полша – 20,4%, в Чехия – 21,4%, в Латвия – 34,5%, за Естония – 40,7%, и за еврозоната – 41,2%. Средните показатели за страните от Централна и Източна Европа са около 2-3 пъти по-високи от тези у нас, съобщава в. „Монитор“.
Ипотеки за 600 евро на глава от населението се падат у нас, което също е много по-ниско, отколкото в други страни, сочи още банковата статистика. В Унгария този показател е 1582 евро, в Словакия – 2153 евро, в Чехия – 2943 евро, за Естония – 4402 евро, за еврозоната – 11 419 евро. Общият портфейл ипотечни кредити в банковата система на България от края на 2008 г. до август 2011 г. е нараснал само с 1,11 млрд. лв. или с 13,5%.
Според експерти от имотния сектор два са основните фактори, които обуславят продължаващата и в момента стагнация на жилищния пазар. На първо място това е икономическата несигурност в страната, която продължава да възпира населението от потребление и инвестиции. Хората са притеснени за своето бъдеще и предпочитат да спестяват.
Вторият фактор за стагнацията на жилищния пазар са влошаващите се външни перспективи за икономически подем, които особено се засилиха през тази есен заради ситуацията в Гърция и дълговата криза в ЕС.
Те имат косвен ефект върху българските домакинства посредством тяхното влияние върху общата икономическа конюнктура в страната, продажбите на български експортни компании в чужбина и нивото на преки чуждестранни инвестиции, смятат банкови експерти.
Според шефа на Уникредит Булбанк Левон Хампарц;умян вече е отминала модата на инвестициите в молове и ще отмине и тази за покупка на земя за изграждане на фотоволтаични системи и вятърни генератори. Жилищният пазар винаги ще бъде актуален и в условията на криза, смята той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *