Банки издирват предприемач за фалшиви ипотеки

Няколко търновски банки са източени с близо 1 млн. лв. от предприемач с фалшиви ипотеки за жилищен блок на ул. „Иван Хаджидимитров” 6.
Всички дългове на 60-годишния строител пък надвишавали 3 млн. лв. Това пише вестник “Борба”, цитиран от БЛИЦ. Финансовите институции се канят да съдят Агенцията по вписванията по Закона за отговорността на държавата с иск за милиони, довериха запознати със скандала. От ведомството юристите на банките получавали чисти удостоверения за вещни тежести за въпросния блок, който вече бил заложен пред други трезори.
Заради издаване на такива неверни документи през януари 2009 г. бе дисциплинарно уволнена Венета Сидерова, служителка във Великотърновската агенция по вписванията. Срещу нея и предприемача започна разследване за измамна схема с жилища. Освен банките изпищяха и десетки семейства от въпросния блок в квартал Бузлуджа, на които пък строителят продавал вече пласирани с нотариални актове жилища. От далаверата изпищяха и няколко търновски лихвари, които дали огромни суми пари на предприемача. Нито те обаче, нито измамените банки си подадоха жалби в прокуратурата.
Вероятно банкерите не ги вълнува наказателното преследване срещу строителя и заради това не подават жалби. Повечето от завлечените банки вече са си извадили изпълнителни листи срещу предприемача. Тепърва частни съдебни изпълнители ще търсят имоти на предприемача, за да ги обявят за публична продан. Той има само един блок – този в кв. Бузлуджа. Тогава може да гръмне и другият скандал – вече социален, апартаменти на физически лица да са ипотекирани пред банки, без хората дори да са чували за това. През месеците назад предприемачът все пак е бил намерен и разпитан по обвиненията срещу него. Той казал, че ще върне парите на хората и не знаел за завличането на банките с фалшиви ипотеки. В момента по друга преписка прокуратурата също търси предприемача, но не може да го открие – този път, за да му върне част от хаспел, който бе откраднат от друг негов обект.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *