Банки изливат милиарди, за да успокоят финансовите пазари

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните банки на Швейцария и Канада ще пуснат на четири търга между 17 декември и 28 януари 2008 г. около 65 млрд. долара в краткосрочни кредити към банките при твърде ниска лихва.

Централната банка на Великобритания също ще приема по-разнообразни активи като гаранция за тримесечните си кредити. Участие са предложили и централните банки на Япония и Австралия.

Подобна координирана акция не е правена след атентатите на 11 септември 2001 г. Десетки милиарди долари ще бъдат изливани, за да бъдат успокоени финансовите пазари.

„Това е като кампанията „Шок и ужас“ – фактът, че са координирали отдавна тази акция, означава, че те сглобяват коалиция за война с основния проблем – недоверието между банките“, заявил експерт от „Лемън брадърс“.

Сумата е сравнително малка спрямо предишните извънредни намеси в началото на кризата на ликвидността през август т. г., коментира днес в. „Дневник“.

Но целта на банките била да се избегне паниката в традиционно тежките дни за кредиторите в края на всяка година, да се съживи интересът на инвеститорите към поемането на риск и финансовият сектор да се отпуши за взаимно отпускане на заеми.

„Дневник“ напомня, че през 2001 г. Федералният резерв продаде на ЕЦБ 50 млрд. долара в момент, когато терористичният удар по Световния търговски център в Ню Йорк силно затрудни достъпа до долари.

Съвместната акция на централни банки била договорена на през ноември на срещата на техните шефове на 20-те най-развити страни в света в ЮАР.

Ройтерс обаче коментира, че „спасителните операции на централните банки са по-скоро като електрошок с дефибрилатор – след това изпадналият в криза трябва да се откара в спешното отделение, а не да пие чаша вода и да продължи постарому“.

Според Ройтерс недоверието между банките ще продължи най-малко до март.

„Тези милиарди няма да ни измъкнат от кризата, защото не действат върху корените й – банките не си дават пари една на друга, защото очакват още лоши новини“, така агенция „Блумбърг“ цитира експерт от БНП „Париба“.

Решението се обявява ден след като Федералният резервнамали основната лихва в САЩ с четвърт пункт до 4.25%, но и тази мярката не успя да предизвика достатъчен оптимизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *