Банки изплатиха 2 млрд. долара обещетения за манипулиране на форекс пазара

Общата сума, изплатена от различни банки заради манипулиране на валутния пазар, достигна близо 2 млрд. долара след последните споразумения с властите по света, предава The Wall Street Journal.

HSBC Holdings PLC, Barclays PLC, BNP Paribas SA и Goldman Sachs Group Inc наскоро са подписали споразумения за уреждане на различни дела, посочиха хора, запознати с въпроса.

По думите им HSBC се е съгласила да плати 285 млн. долара, а Barclays – 375 млн. долара. По-рано WSJ вече съобщи, че Goldman Sachs Group е в напреднали разговори за постигане на споразумение за 129,5 млрд. долара. Не е ясна единствено сумата, която BNP се е съгласила да заплати.

Четирите банки са част от поне десетина кредитора, посочени като ответници по делото, заведено в края на 2013 г. от адвокатските кантори Scott+Scott LLP и Hausfeld LLP от името на група ищци, включително и няколко държавни пенсионни фонда в САЩ. Според делото трейдърите на банките неправилно са споделяли поверителна информация за поръчките на своите клиенти чрез електронни чат стаи с идеята да манипулират оценявания на 5,3 трлн. долара валутен пазар.

По-рано тази година пет други банки са постигнали споразумения в размер на около 1 млрд. долара, показват публичните изявления на кредиторите и адвокатските кантори, замесени в случая.

Ищците обвиниха трейдърите на банките в заговор при чат стаи с имена като „Картелът“ и „Отбор мечта“, чрез които са манипулирани валутните пазари. „Банките участваха в незаконния заговор за ограничаване на търговията“, пише в иска.

Същевременно три от банките – Deutsche Bank AG, Credit Suisse AG и Morgan Stanley, все още не са постигнали споразумения, твърдят източниците, запознати с въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *