Банки искат финансова помощ за Румъния и Украйна

activeStoryGal=1; jQuery(‘#storyGal’+activeStoryGal).toggle(); Шест големи банки, сред които Unicredit и Raiffeisen, искат от Европейския съюз да обмисли финансова помощ за източноевропейски страни като Румъния и Украйна, съобщи „Блумбърг“.

Всички банки имат операции в Централна и Източна Европа. Те предложиха програма за помощ с 12 точки, включваща заеми за банките в долари и евро, както и гарантиране на депозитите от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предлага се и подобряване на капиталовите позиции за регионалните банки.

Искането е „положителен ход“ за Централна и Източна Европа, каза Нийл Ширинг, анализатор на развиващите се пазари в лондонската Capital Economics. „Ако западните банки продължат да оперират в региона, това ще съживи капитала им. Ако те се изтеглят масово, в тези държави ще настане хаос“, каза той.

Представители на Европейската банка за възстановяване и развитие обявиха, че преговарят с финансовите институции и правителствата, за да отговорят на притесненията на банките.

В писмото към Европейската комисия са се подписали италианската Intesa SanPaolo, австрийската Erste Group, френската Societe Generale и белгийската KBC.

Unicredit притежава водещи банки в Полша и България,Erste е лидер в Чехия, Словакия и Румъния, Intesa е активна на сръбския пазар, KBC държи най-голямата банка в Унгария, а Raiffeisen се нарежда сред най-големите чуждестранни кредитори в Русия и Украйна.

В края на януари от Международния валутен фонд обявиха, че „няколко банкови системи в Западна Европа остават изложени на риска от проблеми в Източна Европа“. Източните страни ще преживеят първата си рецесия тази година със спада на износа, обявиха от фонда.

Банките са по-притеснени от Румъния и Украйна, тъй като именно там австрийският бизнес има най-много раздадени кредити. Австрийските банки раздадоха 230 млрд. евро в региона, около 80 на сто от брутния продукт на няколко източноевропейски страни, показват данни на Bank of International Settlements. Поради това австрийското правителство обяви, че ще търси подкрепата на ЕС за банковата система.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *