Банки може да станат собственици на поне 300 хотела до края на годината

Заради спада в броя на туристите, собствениците на хотели са в силно затруднение да изплащат кредитите за строителството им и може в края на годината банките да се окажат собственици поне на 300 хотела. Това коментира Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма.

И националната банки, и правителството предприеха доста мерки по отношение на намаляване на основния лихвен процент, но няма никакво движение по отношение на лихвите на банките към инвеститорите в туризма, каза Драганов.

При липса на туристи, при липса на приходи в следствие на различните оферти, които бяха направени към туристите в посока намаляване на цените – офертите три седмици на цената на две, различни намаления и отстъпки, които стигат до минус 30 процента – всичко това намалява приходите с близо 25 процента от очакваните приходи в туризма. Тоест ние няма да получим парите, които сме получили миналата година, обясни още той.

„И при условие че има такива тежки дългове, които трябва да се плащат и към банките – това означава, че банките действително трябва да помислят за някакви нови специалности от типа банкер-хотелиер, касиер-готвач и каквото и да е друго, но те ще станат собствениците на тази база, която в момента страда от това, че нито има туристи, нито има разбиране по отношение на сериозния финансов проблем, който ще възникне към края на лятото”, каза още Драганов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *