Банки се забъркват в ипотечни далавери за $ 20 млрд.

Тъй като, в резултат от структурирането и препродаването на дълга милиони от оригиналните документи за ипотеките са изгубени, банките се оказват в затруднена ситуация, как да си вземат обезпечението.
И така, докато стотици хиляди американци чакат на километрични опашки пред офисите на финансови консултанти – с това в САЩ вече се занимават и благотворителни организации – банките наемат фирма да им възстанови изгубените документи.
Разбира се фирмата няма как възстанови документи, които на практика са унищожени или липсват и от които е останала само информацията в в базите данни на кредитора. Фирмата, носеща името Docs, използва въпросната информация, за да изготви нови ипотеки, с подходящата дата и подпис.
Проблемът е с подписа, никой в банките не иска да поема отговорност за случилото се. Така от Docs се обръщат към безработни американци и студенти, чиято единствена задача е да слагат подписа си върху договорите за ипотека.
За целта от фирмата използват лесното за изписване и често срещано име Линда Грийн. Въпросната г-жа Грийн наистина съществува и е работила за Docs, подписвайки „възстановени“ договори. Според документите за ипотеки тя се оказва едновременно вице-президент на 20 банки, а никога не е заема длъжност в банка, а и в Docs е била само обикновен служител на срочен договор, на която плащат около 10 долара на час.
След като договорът на Линда Грийн изтича тя напуска фирмата. Но продължава да съществува и да се подписва върху хиляди документи. Линда Грийн вече са различни хора, включително и мъже, наети от Docs единствено с тази цел.
Банките ползват „възстановените“ ипотечни договори, за да печелят в съда дела срещу длъжниците и да прибират дължимото обезпечение.
В някои случаи, в резултат на многократната препродажба и секюритизацията на дълга, банките са изгубили дори имената на длъжниците. Така се появяват ипотеки на името Bad Bene (вероятно съкращение от лош длъжник).
И не става въпрос за малки, локални банки, сред финансовите институции замесени в схемата са Wells Fargo, HSBC, Bank of America, Citi, Deutsche Bank, USBank, Според всички тях, отговорността е на наетите фирми, които е трябвало да възстановяват документите.
Междувременно местните власти в 50 американски щата са завели дела за 20 млрд. долара срещу банките, заради „безотговорния“ и вероятно „престъпен начин“, по който кредиторите са третирали ипотеките на американските граждани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *