Банковата криза дава възможности за България

Очаква се Великобритания да бъде инвеститор номер едно в България за 2007-ма. Окончателните данни за чуждестранните капиталовложения ще бъдат оповестени през февраури. Но от Българската агенция за инвестиции вече съобщиха, че жителите на Обединеното кралство ще бъдат хората, вложили най-много пари в българската икономика. 560 британски компании имат бизнес-присъствие в страната.

Шефът на агенцията Стоян Сталев обяви, че те се занимават не само с недвимижими имоти и строителство, но и с търговия и бизнес услуги. През 2007-ма Велкобритания е вложила близо 600000 000евро в българската икономика, изпреварвайки Белгия, както и досегашният лидер – Австрия. Лондонският финансов експерт Боян Бенев съветва бизнесмени от различни страни как най-добре да вложат капиталите си в България. Заради точните си преценки Бенев беше обявен за най-успешен млад предприемач на Острова за миналата година. С него разговаря Андрей Владов.

С какво се обяснява засиленият британски интерес към България?

Боян Бенев: В момента инвестиционният климат във Великобритания е много неприятен. Кредитите станаха много скъпи, английските инвеститори търсят къде по-изгодно да вложат парите си и България стана много по-атрактивна защото там вече доходите са по-високи, а е по-ясна и структурата на инвестициите и има много възможности.

Добре, но защо България, а не някоя от съседните страни?

Боян Бенев: Това, което се вижда в България е, че има много повече възможности за различни инвеститори. Дали си малък частен инвеститор, голяма банка, или инвестиционен фонд – България дава възможност да направиш портфейл от много различни инвестиции. Другите страни предлагат подобно нещо, но не в такава степен.

И все пак основната част от британските инвестици е насочена към недвижмите имоти. Защо не и към други сектори на икономиката?

Боян Бенев: Защото в момента само това се знае за България. Аз с това се занимавам – работя със западни инвеститори в България. Първото нещо, което се чу тук, в Англия, бе за евтините български имоти. Всички се хвърлиха да инвестират в имоти в България. Когато отидоха там видяха, че има и други възможности за инвестиции. А от българска гледна точка те са по-важни отколкото недвижимите имоти. Така че с времето и там ще отидат пари от чуждите инвеститори.

Управителят на Бенк ъф Ингланд, централната банка във Великобритания, предупреди, че кредитният климат на Острова ще бъде затегнат. По-трудно ще се отпускат заеми. Очаквате ли това да удари имотния пазар в България?

Боян Бенев: Според мен до голяма степен това е хубаво за инвестиционния климат в България. Моята компания е работила с няколко английски и френски банки. В Англия и Франция стана много по-трудно и неизгодно да се отпускат кредити и те променят рисковия си профил, така че да могат да отпускат заеми в нови пазари като България. Имат парите – не, че не искат да ги дават. Просто няма кой да вземе кредитите тук защото е неизгодно. Докато в България доходите от наеми, от строителство вече са по-високи – така че си струва да се отворят новите пазари. Един хубав проект в България сега може много по-лесно да получи кредит, отколкото проект тук в Англия.

Източник: Deutsche Welle

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *