Банковите системи на Балканите се спасиха от „гръцката зараза“, пише Financial Times

Отварянето на гръцките банки тази седмица позволи и на съседните страни да си отдъхнат, пише „Файненшъл таймс“. Държави членки като България и Румъния, както и Македония, Сърбия и Албания, бяха на предната линия за риск от разпространение на гръцките финансови неволи, добавя изданието.

Банки като Piraeus Bank, Eurobank, National Bank of Greece и Alpha Bank разшириха дейността си в бившите комунистически пазари преди кризата, започнала през 2008 г. В момента гръцките банки притежават повече от 20% от банковите активи в България и Македония и около 10% в останалите балкански страни.

Въпреки предприети ограничения през последните месеци имаше опасения, че тези банки ще трябва да насочат капиталите си към Атина, което от своя страна да доведе до паника у чуждестранните инвеститори. Петте страни са измежду най-бедните в Европа и имат дълга история на финансови сътресения. Самата България имаше домашна банкова криза през последната година, която не беше свързана с гръцката драма.

Въпреки че не се случи рязко изтичане на капитали, гръцките банки преживяха сериозно, но управляемо теглене на депозити. Изтеглените пари обаче бяха преместени в други банки и не доведоха до изтичане на активи от цялата банкова система, разказва високопоставен банков служител пред изданието.

Причината да не се стигне до кризи в съседните страни е, че опасностите от „гръцки катаклизъм“ присъстваха като риск от твърде дълго време. Регулаторите, международните финансови институции и банките имаха достатъчно време да „стимулират имунните си системи“.

Много спомогна и факторът, че всички гръцки банки на балканите са дъщерни дружества, което означава че собственият им капитал и ликвидност подлежат на контрол от местните регулатори, а не са клонове, контролирани от Атина.

Единствената банка, която оперира на втория принцип и представлява клон на гръцката централа, е Alpha Bank в България. В петък тя се съгласи да продаде мрежата си на българска територия на Eurobank.

ЕЦБ също така предвиди специален механизъм – двустранна кредитна линия с Румъния и България, която да осигури, че гръцките банки в страните биха имали финансова подкрепа по време на кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *