Банковите фалити в САЩ от началото на годината

В края на всяка работна седмица американските власти официално съобщават дали през изминалия седмичен период е имало случаи на банкови фалити в страната. В началото на годината такива съобщения имаше почти всяка седмица, дори за повече от една банка.
Миналата седмица пък не беше обявен такъв случай.
Така или иначе финансовите институции в страната продължават да се намират в трудно положение, напук на взиманите от държавата мерки и на призивите за повече спокойствие и по-малко страх. Ето защо вероятно за никого не е изненада, че и тази седмица черният списък със затворилите врати институции се увеличава.
Сред новите попълнения е FirstCity Bank, базиранав Стокбридж, щата Джорджия. Това е 18-тата фалирала банка в САЩ от началото на годината, като през 2008 броят на формиралите статистиката е общо 25. Активите на FirstCity са 297 млн. долара, а депозитната база се равнява на 278 млн. долара към 18 март. Фалитът ще струва стотици милиони на фонда за гарантиране на влоговете към FDIC, осигуряващ депозити до 250 хил. долара.

Броенето обаче не спира дотук. Съобщава се и зазатворени банкив Колорадо и Канзас, с което общият брой на банковите фалити стига 20.
В края на декември 252 банки в затруднено положения бяха обект на наблюдение от американските власти за регулация в сектора – Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *