Банковият сектор с 34% ръст на печалбата през ноември

София /КРОСС/ Банковият сектор у нас регистрира 67 млн. лв. печалба през ноември и така за 11-те месеца на годината общият положителен финансов резултат на системата достига 584 млн. лв., сочат данни на БНБ. Това е ръст от 34% спрямо ноември 2009 г. и представлява най-високата месечна печалба на сектора от юли насам, пише в. „Класа“.
От началото на годината обаче финансовият резултат на трезорите намалява с близо 17% на годишна база, или със 117 млн. лв. Въпреки понижението темпът, с който спада печалбата, значително се забавя, след като за периода януари-октомври намалението бе 21,3 на сто.
Общата сума на активите на системата нараства с 1,3% до 72,6 млрд. лв. вследствие на увеличението на привлечените средства и капитала. Експертите уточняват, че банковата система е увеличила своята ликвидност през ноември, като ликвидните активи спрямо сумата на пасивите достига 22,71% при 21,7% в края на октомври. Според данните през единайсетия месец на годината е налице забавяне на темпа на нарастване на класифицираните активи, а извършените разходи за обезценка се покриват изцяло от доходите от основна дейност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *