Банковият съюз в ЕС вече е на хоризонта

Европейският съюз (ЕС) направи поредната важна крачка към на една от най-амбициозните си цели след въвеждането на еврото – създаването на агенция и фонд, които да работят по закриването на проблемните банки

След близо 12-часови преговори, приключили рано тази сутрин, финансовите министри от Европейския съюз приеха подробен план за закриване на фалирали банки. Споразумението трябва да бъде одобрено и на срещата на европейските лидери в Брюксел по-късно днес, информира TV7.

Следващата година предстоят и преговори с Европейския парламент по темата. Финализирането на проекта идва близо пет години след началото на финансовата криза.

Предвижда се фондът да разполага с капитал от 55 млрд. евро. Новата агенция за закриване на проблемни банки ще бъде под крилото на Европейската централна банка (ЕЦБ), ще работи в тясно сътрудничество с националните банки на страните членки на ЕС.

Задължението за натрупване на гаранционния фонд е на банковия сектор в следващите 10 години, допълват от БНР. Очаква се ликвидационният механизъм да заработи още от 2016-а година. Така няма да се наложи спасяване на банкрутирала банка с пари на данъкоплатеца, каквато бе общата практика в отиващата си международна финансова криза. Механизмът ще защитава и вложенията до 100 000 евро.

След края на срещата на финансовите министри, германският представител Волфганг Шойбле коментира, че споразумението ще направи икономиката на блока по-малко уязвима.

Целта на проекта е да не се повтори сценарият, при който фалити на банки в страните от Ирландия до Кипър доведоха държавите си до ръба на банкрута.

Въпреки постигнатото съгласие, между големите сили все още остават различия по някои основни проблеми. Един от тях е нежеланието на Германия за участието в 500 милиардния Европейски механизъм за стабилност в спасяването на проблемни банки. Франция се надява Берлин да отстъпи от позицията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *