Банков доклад натежава върху стерлинга

Стерлингът достигна едноседмично дъно спрямо долара в сряда след доклада на комисията по монетарна политика на Банка Англия, който сочи, че всичките 9 члена са гласували за намаляването на лихвите във Великобритания по-рано през февруари.
Банка Англия намали лихвите с 25 базисни пункта до 5.25%, но докладът разкрива, че един от членовете е гласувал за намаляване с 50 пункта.
Анализаторите смятат, че централната банка е в сложна ситуация между покачваща се инфлация и забавяне ръста на икономиката.
Макар банката да изрази своята загриженост от възможността за краткосрочен рязък скок на инфлацията заради по-високите цени на енергията, храните и вносните продукти, също така призна, че очаква значително забавяне на ръста през тази година, свързано с по-трудното отпускане на кредити и намаляване на потреблението.
Howard Archer от Global Insight заяви, че очаква Банка Англия да намали лихвите с още 25 базисни пункта до 5% през април или май, като точното време ще зависи от икономическите данни, които предстоят през следващите седмици. Също така, той очаква още по-агресивно намаляване на лихвите по-късно през годината.
Стерлингът загуби 0.2% до 1.9447 спрямо долара, 0.1% до 0.7567 спрямо еврото и 0.1% до 209.73 спрямо йената.
Междувременно доларът остана почти без промяна около 1.4717 спрямо еврото и около 107.82 спрямо йената, като трейдърите очакваха данните за инфлацията в САЩ и за строителството на нови жилища. Очаква се също доклад от срещата на комисията по отворени пазари на Федералния резерв, проведена през януари, в който се очакват детайли за решението за понижаване на лихвите с 75 пункта от 22.01.2008.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *