Банкоматът пази пенсии по-добре от буркана

Даже такса от 10 ст. е шамар за възрастните хора

Иван Нейков

Пенсионният модел е един от най-сложните финансови инструменти за всяка цивилизована страна. Неговата промяна подлага на изпитание не само политическите и правни системи на обществото, но е сериозно предизвикателство и пред пазара на финансовите услуги.

В началото на тази година отново бе сложена на масата дискусията: Не е ли време да се откажем от остарялата система на плащане в брой на пенсиите на над два милиона пенсионери и да преминем на преводи по дебитни карти?

От макроикономическа гледна точка няма нищо по-добро за банковата сфера и въобще за националната икономика, ако близо 5 милиарда лева осигурителни плащания годишно се движат не като цели купища пари, превозвани с охранявани бронирани камиони, а като банкови транзакции от една сметка към друга сметка.

Как изглеждат обаче нещата от гледна точка на самия пенсионер?

Плюсове:

1. Най-после вече няма да виси в студ, дъжд и пек по опашките пред пощенските гишета.

2. Ще разполага по всяко време с парите от пенсията си, но не под дюшека, а в банкова сметка, по която се начислява и лихва. Вярно – не е голяма, но е много по-добре, отколкото някой неканен „гостенин“ да ти стане сайбия на кесията.

3. Винаги може да изтегли толкова пари, колкото му трябват, а другите да си стоят на сигурно място.

Но – за съжаление, медал само с една страна няма.

Да видим какви са минусите:

1. Трябва да си откриеш банкова сметка. Това все пак се прави само веднъж. А и вече повечето от социалните помощи, особено в големите градове, се превеждат точно по такива дебитни карти.

2. В картата винаги трябва да имаш един задължителен минимум, който не можеш да изтеглиш от банкомат. Вярно е, че става дума за малка сума от 2-3 лева, ама все пак…

3. При почти всяка операция с картата се плаща банкова такса. Не че е голяма – десетина стотинки, но…

Извън тези финансови „за“ и „против“ има и друга причина, поради която трябва да се помисли сериозно, преди масово да се въведе тази по принцип добра практика.

Днес, без да подминаваме всички неудобства на плащането на гишетата в пощите, трябва да признаем, че те предлагат еднакви условия за всички пенсионери. Докато безспорните удобства на получаването на пенсията по дебитна карта далеч не са достъпни в равна степен за всеки пенсионер. Ако в големите градове възрастният човек има достъп до пенсията си едва ли не на всяко кьоше, то в селата картината е съвсем друга. И ако пенсионерът на село трябва да харчи пари за транспорт до най-близкия банкомат, вече не звучи коректно спрямо него да го задължаваме да се възползва от една модерна банкова услуга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *