„Банк ъф Америка“ ще плати 17 млрд. долара глоба за измама на инвеститори

„Банк ъф Америка“ най-вероятно ще плати 17 милиарда долара в споразумение с американското министерство на правосъдието за прекратяване на разследването срещу банката, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Производството срещу банката се води за измама на инвеститори, закупили ценни книжа на банката, обезпечени с ипотечни кредити преди началото на финансовата криза. „Банк ъф Америка“ от своя страна е готова да плати до 12 милиарда долара.

Позовавайки се на собствени източници, „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че министерство на правосъдието е поискало от втората по големина кредитна организация в САЩ да заплати 17 милиарда за измами, но самата банка е готова да плати не повече от 12 милиарда. Има основания да се счита обаче, че в хода на преговорите банката се е съгласила да изплати доста по-голяма сума. Източник на „Ню Йорк Таймс“ посочва, че „подаването на иск не е неизбежно“.

По данни на „Блумбърг“, „Банк ъф Америка“ e една от шестте големи банки, срещу които министерство на правосъдието на САЩ и прокуратурата на отделни щати води разследване във връзка с измами при продажба на ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити. Смята се, че тези банки са мамили инвеститорите за качеството на издаваните облигации, независимо от признаците на образуване на балон на пазара на недвижими имоти и резките изменения в цените на жилищата.

Една от другите банки – „Джей Пи Морган Чейс“ – миналата година вече изплати общо 19 милиарда долара по сходни обвинения. По този случай глобата към министерство на правосъдието беше 13 милиарда долара, а банката изплати 6 милиарда обезщетения на инвеститорите.

През последните месеци американското министерство на правосъдието реализира значителни приходи от извънсъдебни споразумения. „Креди Сюис“ плати глоба от над 3 милиарда долара, а в скоро време френската „БНП Париба“ ще плати приблизително 10 милиарда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *